8 tips til at spare på energien

Ved at følge nogle enkle regler kan du spare en hel del penge, når den næste elregning kommer. Læs de otte gode råd her.

Hvorfor skal du spare på strømmen? Der er mange gode svar på det spørgsmål, men to gode grunde ligger lige for:

Når du sparer på strømmen, sparer du penge og reducerer din miljøbelastning på samme tid. Win-win.

Ifølge rapporten Energistatistik 2019 udført af branche- og arbejdsgiverorganisationen Drivkraft Danmark står de private husholdninger for en tredjedel af energiforbruget i Danmark. Samtidig er priserne på el også steget siden 2009. 

Der altså potentiale for at gøre noget godt for miljøet, samtidig med at man kan spare nogle penge. Særligt hvis du pludselig ser dit elforbrug galopere derudad og din elmåler blive rundtosset, er det en god årsag til at give dit energiforbrug et eftersyn.

Hvis du er nysgerrig på, hvordan du kan sænke energiforbruget i boligen, kan du få hjælp:
Uvildig, inspirerende og gratis: Derfor skal du overveje energirådgivning

Måske har du strømslugere i husholdningen, såsom gamle el-apparater, eller måske har du fået flere el-apparater på grund af familieforøgelse. Videncentret Bolius har stillet følgende liste op, hvis du vil gå dit strømforbrug efter i sømmene.

Hvis du vil tjekke dit strømforbrug, skal du især være opmærksom på strømtyve som:

 • El-vandvarmer, el-radiatorer, el-gulvvarme, el-varmeblæser, el-håndklædetørrer og el-opvarmning
 • TV, it og elektronik (spillemaskiner)
 • Gammelt køleskab eller fryser
 • Tørretumbler
 • El-apparater på standby.

  8 tips til at spare på el i boligen

  1 Mindre standby

  Dit TV bruger stadig strøm, når du ikke bruger det. Det gør det, fordi det står på standby. Det er der mange andre elektriske apparater, der også gør, f.eks. musikanlæg eller spillekonsoller. Derfor: Sluk for apparater, som står på standby. Mellem 10 og 15 procent af en husstands elforbrug bruges på standbyfunktionen, svarende til ca. 1.000 kroner om året pr. husstand. Hvis du synes, at det er svært at få slukket for alle apparaterne, kan du med fordel købe en elspareskinne. En elspareskinne kan automatisk slukke helt for strømmen, fordi den kan mærke, når apparaterne er på standby.

  2 Fyld vaskemaskinen helt op

  Ifølge Energistyrelsen vasker vi danskere i gennemsnit kun 3,2 kg tøj ad gangen, selvom vores vaskemaskiner er beregnet til 5-6 kg eller 7-8 kg. Dermed udnytter vi ikke energien ordentligt. Husk også at vaske på lavere temperaturer. Vask tøjet ved 20 i stedet for 40°C og 30 i stedet for 60°C. Halverer du temperaturerne fra 40 til 20°C, sparer du 55 procent af elforbruget.

  3 Undgå at bruge tørretumbler

  Hæng tøjet til tørre i stedet for at bruge tørretumbler, hvis du har mulighed for det. Se hvad det koster at bruge din tørretumbler her.

  4 Læg låg på gryderne

  Læg låg på gryderne, når du laver mad, og brug mindre vand, når du koger æg, kartofler m.m. Hvis du koger kartofler i 1-2 dl vand i stedet for at fylde gryden op, reducerer du elforbruget med 30 procent. Det kan også betale sig at have de rigtige gryder til det rigtige komfur. Bunden på gryder og pander skal være plane for at udnytte varmen optimalt.

  Hvad sker der med din økonomi, når du bliver gift? Og hvad er fordelene? 
  Læs med og se, om der er et økonomisk incitament for dig at blive gift.

  5 Køleskabet

  Køleskabet er en af de ting i hjemmet, der bruger mest strøm. Det skal konstant sørge for at holde en lav temperatur og slukkes aldrig. Dog kan du stadig påvirke dit køleskabs elforbrug. Sørg f.eks. for, at køleskabet og fryseren er indstillet rigtigt, hvilket vil sige, at køleskabet skal være på 5°C og fryseren på -18°C. Hvis temperaturen er lavere end dette, medfører det et forhøjet strømforbrug.

  6 Brug ovnens forvarme

  Mange opskrifter skriver, at maden skal varmes i en forvarmet ovn. Tit er det dog ikke nødvendigt at vente på, at ovnen er varmet op. Hvis du sætter maden i ovnen samtidig med, at du tænder den, kan du spare strømmen, som bliver brugt på at varme ovnen op. Dette betyder sjældent noget for maden, hvis der er tale om retter, der skal have mere end 15 minutter i ovnen.

  7 Brug LED-pærer

  Rådet om at udskifte din boligs glødepærer med elsparepærer har du nok hørt før. I dag burde rådet nærmere være at skifte dine elsparepærer ud med LED-pærer. Hver glødepære, som du udskifter med en LED-pære, sparer dig mere end 500 kroner over tid. Denne besparelse kommer primært på grund af et meget lavere strømforbrug. 

  8 Hold øje med dit elforbrug

  Du kan faktisk spare på strømmen alene ved at holde styr på din families elforbrug. Undersøgelser har nemlig vist, at alene det at være opmærksom på elforbruget medfører en strømbesparelse på 10 procent.