RKI

Hvad betyder RKI?

RKI - Ribers Kredit Information - er et register over personer, der har svært ved at betale deres regninger, og det er ejet af virksomheden Experian.

Hvordan ender man i RKI?

Hvis du undlader at betale dine regninger, løber du en risiko for at blive optaget i RKI. Men der er præcise regler for, hvor mange påmindelser du skal have modtaget, før du bliver kategoriseret som en dårlig betaler.

Disse påmindelser skal være i skriftlig form, og du skal have modtaget tre af dem, før du kan blive rapporteret til RKI. De første to påmindelser må ikke nævne RKI, og de skal sendes med mindst 10 dages interval. Den tredje påmindelse skal varsle om rapportering til RKI, før de kan rapportere dig.

Hvis du skylder penge til det offentlige, skal beløbet være på mindst 7.500 kroner, før de kan rapportere dig som en dårlig betaler.

Unge under 18 år kan dog ikke blive registreret i RKI.

Sådan bliver du fjernet fra RKI-registret

Når du indfrier din gæld, vil du automatisk blive fjernet fra registret. Sørg for at få en bekræftelse på betalingen og gem denne, så du kan bevise, at gælden er blevet afviklet. Det er vigtigt, at du anmoder kreditor eller inkassovirksomheden om at fjerne dig fra RKI - det er nemlig deres ansvar.

Hvis du derimod ikke betaler din gæld, vil du blive fjernet fra registret efter 5 år. Det skal dog bemærkes, at sletning fra registret ikke betyder, at din gæld forsvinder

Konsekvenser ved RKI

Hvis du er registreret som dårlig betaler, har det indflydelse på dine muligheder for at låne penge. Du vil typisk være ude af stand til at optage privatlån, og du vil typisk ikke have mulighed for at købe varer på afbetaling. Du kan også opleve, at håndværkere afviser at udføre arbejde for dig.

Virksomheder har kun ret til at slå dig op, hvis du indgår i en handelsaftale med dem. Generelt set har din arbejdsgiver ikke ret til at søge oplysninger i RKI om dig i forbindelse med ansættelse - medmindre det drejer sig om en særlig betroet stilling.

Hvis du er i tvivl om noget, kan du altid ringe til os på 70 21 90 11. Vi er klar til at besvare dine spørgsmål.