Rådighedsbeløb

Hvad er mit rådighedsbeløb?

Rådighedsbeløbet er dit månedlige beløb, som du har tilbage efter du har betalt alle dine faste udgifter. Det kan være alle de udgifter, som du fast betaler hver måned eller hvert kvartal - lige fra husleje, afbetaling af gæld, forsikringer, el- og varmeregninger.

Med andre ord er rådighedsbeløbet et udtryk for de penge, som du kan råde over hver måned og bruge til dine variable udgifter. Som navnet antyder, varierer variable udgifter måned for måned. Det er vigtigt, at du ved, hvad dit rådighedsbeløb er på, for det viser nemlig, hvordan din privatøkonomi ser ud.

Hvilke udgifter dækker rådighedsbeløbet over?

Dit månedlige rådighedsbeløb skal gerne dække disse udgifter:

  • Husholdning
  • Fritidsinteresser
  • Fornøjelser
  • Ferie
  • Diverse personlige udgifter
  • Opretholdelse af varige forbrugsgoder
  • Eventuelle uforudsete udgifter

Som udgangspunkt bliver dit rådighedsbeløb beregnet ud fra din månedlige indkomst efter skat. Fra din månedlige indkomst bliver de faste udgifter fratrukket, hvorefter den resterende sum er dit rådighedsbeløb. Husk også, at medregne andre øvrige indtægter du kan have.

Dette bør dit rådighedsbeløb være

Dit rådighedsbeløb afhænger af flere forskellige forhold, som hvor du bor, din alder og hvor mange personer, der er i husstanden.

Det kan være en god idé, at du har et højere rådighedsbeløb, hvis du bor i en af de større byer i Danmark. Her er udgifterne generelt højere i forhold til andre dele af landet.

Som regel ved du nok bedst, hvor meget du kan leve for hver måned. På den måde kan du selv sætte et realistisk beløb, så din privatøkonomi hænger sammen.

Hvorfor skal du kende til dit rådighedsbeløb?

Dit rådighedsbeløb afhænger af netop den situation, som du befinder dig i. Dertil er det værd at bemærke, at rådighedsbeløbet varierer fra år til år.

Det er vigtigt at kende dit månedlige rådighedsbeløb, da det er et pejlemærke for, hvad du har råd til at købe for hver måned. Ved at kende rådighedsbeløbet kan du undgå at bruge flere penge, end du egentlig har, og du har en bedre idé om, hvad du kan bruge dine penge på.

Et godt budget og viden om dit rådighedsbeløb kan betyde, at du undgår overtræk på din konto, eller at du skal leve meget sparsomt i slutningen af ​​måneden.

Det er også vigtigt at have en klar idé om dit rådighedsbeløb, hvis du har fremtidsplaner om at købe bolig eller foretage andre større investeringer. Dette kan hjælpe dig med at lave et budget, og se hvor mange penge du skal lægge til side over en bestemt periode. Derudover kan dit rådighedsbeløb også påvirke, hvor meget du kan låne i en bank.

Rådighedsbeløbet afhænger af husstanden

Hvor mange penge der er til rådighed varierer fra husstand til husstand, og det afhænger i høj grad af, om der er tale om en familie, en enlig eller et par, der bor sammen. Der er dermed forskellige anbefalinger til, hvad dit rådighedsbeløb bør være. Du kan se de gældende takster til rådighedsbeløbet her.

Gennem de seneste par år, har der været en overordnet tendens til at bankerne stiller højere krav til deres kunder. Det betyder dermed, at du ofte skal kunne fremvise et større rådighedsbeløb.

Det har således også betydning for dig, hvis du gerne vil låne penge. Vi vurderer dig nemlig ud fra flere kriterier end kun dit rådighedsbeløb, og vi tager stilling til det ønskede beløb og løbetiden. Hvis du er interesseret i at låne penge hos os, kan du prøve vores låneberegner.

Sådan kan du øge dit rådighedsbeløb

Der er forskellige måder, hvorpå du kan øge dit rådighedsbeløb. Den mest oplagte metode er at gennemgå alle dine faste udgifter og se, om du kan finde et billigere alternativer til udgiften eller helt opsige abonnementer og medlemskaber, som du ikke længere bruger.

Her kan det ligeledes være fornuftigt at tjekke, om du betaler for meget for dine nuværende lån. Hvis du har flere lån, er det også en fordel at samle dem ét sted. Santander Consumer Bank kan hjælpe dig med et samlelån.

Hvis du er i tvivl om noget, kan du altid ringe til os på 70 21 90 11. Vi er klar til at besvare dine spørgsmål.