Provenu

Provenu betyder “indtægt”, “udbytte” eller “gevinst”, men i lånesammenhæng er det egentlig kort og godt det beløb, du gerne vil låne. Låneprovenu er altså det lånebeløb, som du ønsker at få udbetalt af dine låneudbyder, så du kan realisere købet af et hus eller en ny bil.

Når du vil låne penge, så bør du huske på, at du låner mere end bare provenuet. Du skal i stedet tage højde for lånets hovedstol, som viser den oprindelige størrelse af din gæld og er det samlede beløb, du i sidste ende skal betale. Hovedstolen indbefatter nemlig også andre udgifter som stiftelsesomkostninger, gebyrer og kurstab.

Forskellen på provenu, hovedstol og restgæld

Der er mange begreber, du skal holde styr på, når du optager et lån. Derfor er det en god idé at sætte sig ind i, hvad forskellen på begreberne faktisk er. Provenu og hovedstol er nært beslægtede, men forskellen på de to er, at provenu er det konkrete beløb, du låner til frit brug, hvor ekstraudgifterne er inkluderet i hovedstolen. Hovedstolen er altid et højere beløb.

Lånets hovedstol forbliver den samme – medmindre du ændrer dit lån – og derfor skal hovedstolen og restgælden heller ikke forveksles. Restgælden er nemlig det beløb, som du skylder til låneudbyderen, og dette beløb vil ændre sig i takt med, at du betaler af på lånet. Når du lige har foretaget lånet og ikke har afbetalt på det endnu, så er restgælden og hovedstolen altså det samme beløb.

Provenu, når du omlægger lån

Hvis du omlægger dit lån, så kan du faktisk også maksimere dit provenu og få en økonomisk gevinst. Ønsker du for eksempel at frigøre likviditet til at investere i andre aktiver? Så kan en omlægning af lån med lavere rente være en fornuftig beslutning. På den anden side, hvis du ønsker at reducere dine månedlige udgifter for at øge din opsparing, kan en længere løbetid på dit lån være mere passende.

Det er vigtigt at huske, at omlægning af lån ikke kun handler om at reducere dine månedlige betalinger, men også om at maksimere dit provenu på lang sigt. Når du tager dig tid til at undersøge dine muligheder, kan du sikre, at du opnår den størst mulige økonomiske fordel ved at omlægge dit lån.

Hvis du har spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte os her