Indskudslån

Et indskudslån er en type lån, som du kan tage, hvis du mangler penge til at betale indskuddet for det værelse eller den lejlighed, du skal flytte ind i.

Mange boligselskaber kræver ofte et ret stort beløb som indskud, og det kan være svært at betale dette beløb på én gang. Hvis du er i denne situation, kan du tage et indskudslån, så du ikke mister muligheden for at flytte ind i den bolig, du endelig har fået tilbudt.

Du kan bruge et indskudslån både til indskuddet og til depositummet for en lejlighed. Hvis du også skal betale forudbetalt husleje, kan et indskudslån også dække dette.

Hvad skal du være opmærksom på ved et indskudslån?

Det er vigtigt at tage højde for dette lån, når du beregner de samlede omkostninger som boligejer. Især som ny boligejer kan det være overraskende, at der er flere udgifter end blot afdragene på lånet.

Du skal nemlig også betale for potentielle renoveringer, ejendomsskat, typisk højere varme-, vand- og elregninger samt flere og ofte dyrere forsikringer. Derfor er det afgørende at få et samlet overblik over, hvad det koster at bo i sin nye bolig – inklusiv selve lånet.

Indskudslån hos banken eller kommunen

Du kan låne penge til indskud både hos kommunen og andre låneudbydere som banker, så det er næsten helt op til dig, hvor du vælger at låne pengene.

Der er dog visse betingelser, du skal opfylde for at låne de forskellige steder, nemlig:

  • Hos kommunen kan du tage et indskudslån, men det kræver, at du overholder visse betingelser. For at søge om et lån, skal du flytte ind i en almen bolig, der er opført og taget i brug efter 1. april 1964. Desuden må din husstands samlede indkomst højst være 246.000 kr. om året, hvis du vil flytte i en lejlighed, og 166.635 kr. om året, hvis du vil flytte i et enkeltværelse.
  • Hvis du ønsker at låne til indskud i en privat bolig, kan du kun låne hos en bank. Kommunen tilbyder nemlig kun indskudslån, hvis du har fået tilbudt en bolig i et alment byggeri, en almen ældrebolig eller et almennyttigt bofællesskab. Du kan derfor ikke søge om et indskudslån hos kommunen, hvis du skal flytte ind i en privat bolig eller lejlighed.