Hovedstol

Hovedstol er et begreb, du vil støde på, når du optager et lån. Hovedstolen angiver nemlig det beløb, du har lånt. Hovedstolen falder ikke i takt med, at du betaler af på lånet, da den kun angiver det beløb, der skal betales tilbage, før lånet kan anses for at være indfriet.

Hovedstolens saldo kan forklares meget enkelt og konkret med følgende definition: den oprindelige størrelse af en gæld.

Hovedstolen er altid et fast beløb, som ikke ændres i løbet af lånets løbetid. Låner du eksempelvis 100.000 kroner, kan hovedstolen eksempelvis være på 110.000 kroner. Hovedstolen forbliver 110.000 kroner, selvom du foretager løbende afdrag på lånet.

Hovedstolen angiver med andre ord ikke, hvor mange penge du får ved låneaftalens start, men derimod hvor meget du skyldte ved låneaftalens start. Som du måske har gættet, består hovedstolen ikke udelukkende af det lånebeløbet. Den består også af andre elementer, som du kan se her:

  • Lånebeløb - f.eks. 100.000 kroner
  • Stiftelsesomkostninger - f.eks. 5.000 kroner

I dette tilfælde vil lånets hovedstol være 105.000 kroner.

Hvad er forskellen på hovedstol og restgæld?
I modsætning til den konstante hovedstol falder den variable restgæld i løbet af lånets løbetid, forudsat at tilbagebetaling sker som aftalt.

Så længe du ikke har foretaget tilbagebetalinger, vil restgælden og hovedstolen være det samme - eksempelvis 110.000 kroner. Men hvis du allerede har betalt 10.000 kroner tilbage, bliver restgælden 100.000 kroner, mens hovedstolen forbliver 110.000 kroner, som da du optog lånet.

Med andre ord fortæller restgælden, hvor mange penge du stadig skylder. Du kan sammenligne dette tal med hovedstolen for at se, hvor meget du allerede har betalt tilbage. Som låntager er det naturligvis i din interesse at få restgælden ned på nul så hurtigt som muligt og dermed blive gældfri.

Hvis du har spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte os her.