Gæld i bil

Gæld i bilen betyder, at der er optaget et billån i bilen, som ikke er blevet betalt ud. Det vil altså sige, at der er restgæld på et lån i bilen, og der skal du sikre dig, at du ikke køber med i handlen. 

Hvis du køber bilen med gæld i, risikerer du at skulle stå med restgælden, selvom du ikke har optaget lånet. Derfor er det vigtigt at sikre sig, at al gæld i bilen bliver indfriet af sælger, inden du foretager en handel. 

Hvis der er pant i bilen, betyder det, at långiveren har ret til at kræve bilen solgt for at få indfriet gælden, hvis lånet ikke bliver betalt tilbage. Derfor er det altid en god idé at undersøge bilens historik og få tjekket for eventuel gæld, så du undgår denne type overraskelser.

Undersøg selv restgæld i bilen

Gæld i bilen følger med bilen og ikke bilens ejer. Derfor er det vigtigt, at du undersøger, om der er nogen former for ejendomsforbehold eller pant knyttet til den brugte bil, du overvejer at købe. Hvis dette er tilfældet, kan du risikere, at kreditoren kan gøre krav på bilen – enten ved at få den udleveret eller solgt. Du kommer altså ikke til at overtage gælden, men du kan i sidste ende miste det pågældende køretøj, selvom du nu ejer bilen.

Du skal være opmærksom på, at pant og restgæld ikke er det samme. Pant i bilen kan beskrives som en sikkerhed for lånet. Det vil sige, at bilen er en sikkerhed for lånet, hvis dette ikke kan betales tilbage. Restgæld er det beløb, låntageren stadig mangler at betale på lånet til bilen.

4 trin til at tjekke restgæld i bilen

Når du skal undersøge om, der er gæld i en bil, så skal du:

  1. Finde stelnummeret 
  2. Slå stelnummeret op i Tinglysningsbogen 
  3. Finde oplysninger hos Motorregistret og Trafikstyrelsen
  4. Afklare gælden med sælger

Bilens stelnummer er afgørende for at kunne undersøge eventuel registreret restgæld. Dette unikke 17-cifrede nummer kan typisk findes på et klistermærke på døren i førersiden, på instrumentbrættet eller i motorrummet. Du kan også finde det på registreringsattesten.

Derefter skal du slå bilen op i Tinglysningsbogen for at se, om der er hæftelser eller gæld i bilen. Det er vigtigt at få denne information for at undgå ubehagelige overraskelser senere hen.

Når du har tjekket for restgæld, kan det være en god idé at undersøge bilens øvrige oplysninger på Motorregistret og Trafikstyrelsens hjemmeside. Her kan du finde information om blandt andet synsrapporter og tidligere ejere, som kan give dig et bedre indblik i bilens historik.

Til sidst, hvis du finder restgæld i bilen, bør du kontakte sælgeren for at få mere information om gælden. Det er vigtigt at få klarlagt beløbets størrelse og eventuelle betalingsaftaler, så du kan træffe en informeret beslutning om købet.

Sidder du med spørgsmål? Så er du altid velkommen til at kontakte os.