Effektiv rente

Hvad betyder effektiv rente?

Den effektive rente beskriver den årlige rente på dit lån. Den er også kendt som debitorrenten.Det er den rente, som banken får for at udstede lånet til dig, og den bestemmes på grundlag af en vurdering af din kreditværdighed og personlige økonomi. 

Den effektive rente afhænger af antallet af rentetilføjelser pr. år, hvilket betyder, at den tager hensyn til renters rente. Jo flere gange der tilskrives renter i løbet af året, jo større bliver  renters rente. Renterne tilskrives normalt årligt, halvårligt, per kvartal eller månedligt.

I praksis betyder det, at jo flere gange der tilskrives renter på dit lån, jo højere vil den effektive rente være. Den effektive rente kan derfor give dig en idé om, hvad det vil koste dig at have lånet per år.

Hvad er forskellen mellem den effektive rente og ÅOP?

Den effektive rente er ikke det eneste parameter, du kan bruge til at vurdere et lån. ÅOP (årlige omkostninger i procent) er en anden beregning, der hjælper med at sammenligne lån. ÅOP inkluderer renten, gebyrer og alle øvrige omkostninger forbundet med lånet.

Den effektive rente er forskellig fra ÅOP, idet den ikke inkluderer de totale omkostninger forbundet med lånet, men udelukkende bygger på den nominelle rente. Når du vurderer dine lånemuligheder, skal du være opmærksom på ÅOP.

Hvis lånet kun strækker sig over få måneder, vil ÅOP være høj, da engangsudgifter som oprettelsesgebyret har stor vægt, når det ikke fordeles over længere tid.

Når du sammenligner lån, er det også vigtigt, at du sikrer dig, at lånene har samme lånebeløb og løbetid, da de ellers ikke kan sammenlignes direkte.

Hvis du er i tvivl om noget, kan du altid ringe til os på 70 21 90 11. Vi er klar til at besvare dine spørgsmål.