Energirenovering af kælder: Giver det mening?

Før du smider isolering på væggene i kælderen, så læs med her, hvor vi gennemgår, hvordan du bedst energirenoverer kælderen, og hvad du får ud af det.

Mange steder i huset er det relevant at se på, om der er penge at spare på varmeregningen ved at energirenovere. Det koster selvfølgelig altid noget at energirenovere, men skifter du vinduer, varmekilde eller isolerer loftet, sparer du energi, som på sigt gør investeringen til en god forretning.

Hvis du overvejer, om du på samme måde kan spare penge ved at energirenovere kælderen, er det en god idé først at kigge på, hvordan og hvor meget du bruger kælderen.

Det er nemlig forholdsvis besværligt og dyrt at energirenovere kælderen, og derfor er energirenovering kun aktuelt for dig, der bruger meget tid dernede, eller som opbevarer noget i kælderen, der kræver mere almindelige temperaturer.

»Kældre er et lidt specielt hjørne af bygningen, som er ret kompliceret rent teknisk at energirenovere,« fortæller Mikael Mortensen, der er chefkonsulent hos Dansk Byggeri.

»Det har aldrig været meningen, at kældre skulle bruges til længerevarende ophold, og derfor er ydervæggene typisk ikke isoleret,« siger han.

I bygningsreglementet står der, at kældre ikke kan bruges til beboelse, da der ikke kan etableres de nødvendige brandsmæssige redningsåbninger, som der kræves. Desuden skyldes det et dårligt indeklima i kælderen. Placeringen under jordhøjde med lav temperatur, højere fugtighed og ringe muligheder for dagslys giver dårlige vilkår for beboelse.

Ringe energimæssig gevinst 

Kældervægge er i højere grad beskyttet af jorden sammenlignet med væggene i stueetagen, der udsættes for vejr og vind. Den typiske brug af kælderetagen begrænser sig typisk til eksempelvis opbevaring, vaskerum, værksted og lignende. Disse aktiviteter behøver kun en smule opvarmning, og derfor er energiforbruget i kælderen ikke den store byrde hverken økonomisk eller klimamæssigt.

Har du brug for inspiration til, hvad du kan optimere i din bolig, så læs med her:
Energirenovering af din bolig? Disse ting kan du optimere

Hvis du har aktiviteter i kælderen, som kræver, at du opholder dig der i længere tid ad gangen, eller hvis du måske har indrettet gæsteværelse eller lignende i kælderen, har du måske brug for højere, konstante temperaturer dernede.

I disse tilfælde kan det potentielt give mening at kigge på energirenovering af kælderen. I så fald handler det primært om isolering af ydervægge og gulv, og her er det vigtigt, at du gør det på den rigtige måde. Det handler de næste afsnit om.

Den dyre løsning er den rigtige løsning

Hvis du er interesseret i at energirenovere din kælder, er den bedste løsning desværre også den dyreste. Det fortæller chefkonsulenten fra Dansk Byggeri.

»Det oplagte er at isolere ydervægge og gulve indvendigt, men ud over at det formindsker arealet og rumhøjden, skaber det fugtproblemer i kælderen,« siger Mikael Mortensen.

Dette skyldes, at ydervæggene stadig vil være kolde, selvom kælderen er isoleret indvendigt. Vanddampen i kælderen vil derfor typisk fortættes til væske, altså kondens, på indersiden af kældervæggene mellem væggen og isoleringen. Dette øger luftfugtigheden i kælderen og skaber et dårligt indeklima, og det kan føre til svampedannelse i eksempelvis gipsplader eller andre organiske materialer.

Ved at isolere udvendig bliver ydervæggen ikke nær så kold, og derfor dannes heller ikke så meget kondens på indersiden af væggen.

Skal du efterisolere boligen? Læs vores guide til at vælge den rigtige type isolering:
Hvilken isolering skal jeg vælge?

Vælger du alligevel at isolere indvendig, slipper du ikke af med fugtproblemerne ved blot at installere noget ventilation.

»Og hvis man gjorde det, ville man samtidig pumpe store mængder varme ud, hvilket kan ende med at blive en dyrere løsning rent energimæssigt,« siger chefkonsulenten.

Derfor er den bedste løsning at isolere ydervægge og gulve udvendigt.

»Udvendig isolering er klart at foretrække. Selvom det er besværligt, er det det rigtige at gøre. Det vil nemlig minimere fugtproblemer afledt af isoleringen,« oplyser Mikael Mortensen.

Udvendig isolering af ydervægge kræver, at der bliver gravet ud langs med ydervæggene, rundt om huset og sat isolering på væggene. Gulvene kræver, at man simpelthen bryder gulvet op, graver en halv meter længere ned og lægger et støbt gulv af beton, gerne med gulvvarme. Imidlertid kan det også blive nødvendigt med understøbning af fundamenterne, og det kan ende som en meget dyr løsning.

Du kan læse mere om de bedste løsninger i forhold til efterisolering af kældre på byggeogenergi.dk, som har nogle forholdsvis tilgængelige retningslinjer for det. Også her hedder det, at “efterisolering af kældervægge bør ske udefra”.

Da processen er besværlig, er den som udgangspunkt også ret dyr, og derfor har chefkonsulenten et alternativ.

»Hvis du har brug for mere plads, så kan du overveje en tilbygning,« siger Mikael Mortensen.

Føles din bolig lidt trang, kan du læse om, hvordan du udvider pladsen i denne artikel:
Hvordan får jeg mere plads i min bolig?

En tilbygning kan give mere mening ud fra et økonomisk perspektiv, da den vil øge boligens beboelseskvadratmeter, og samtidig vil indeklimaet være markant bedre i en tilbygning sammenlignet med i en kælder.

CTA_1200x600_Energi Plus lån_2.jpg