Styr på skat? Her er de fradrag, du IKKE må misse i forskudsopgørelsen

At få styr på sine fradrag kan gøre det økonomiske råderum større, så der er god grund til at læse med her.

Vil du øge dit økonomiske råderum, så du har flere penge mellem hænderne hver måned? Så sørg for ikke at misse fradrag i din forskudsopgørelse til Skattestyrelsen. Her får du et overblik over de vigtigste fradrag i 2024. Bemærk at den skattepligtige selv er ansvarlig for at kontrollere, at oplysningerne i forskudsopgørelsen er korrekte.

Kørselsfradrag

Ét af de mest omtalte fradrag er nok kørselsfradraget. Det hedder også befordringsfradrag, hvilket kan hænge sammen med, at transportmidlet ikke har indflydelse på fradraget. Du behøver således ikke køre på arbejde for at få det.

Til gengæld har afstanden indflydelse på fradraget, idet du kun får fradraget, hvis du har mere end 12 km til arbejde og altså bevæger dig mere end 24 km om dagen.

Hvorfor overhovedet lægge et budget? Der er flere gode grunde.
Video: Derfor bør alle lægge et budget

 

Fradraget udregnes kun på kilometerne ud over de første 24 kilometer. Derefter giver fradraget som udgangspunkt 2,23 kr. pr. km. i 2024 op til 120 km om dagen og herefter 1,12 kr. pr. km., hvis du kører over 120 km om dagen.

Endelig skal du have lønnet arbejde for at få fradraget, så SU eller ulønnet praktik dur ikke. Studiejob, lønnet praktik og løntilskudsjob er dog ingen hindring for at modtage fradraget.

Du kan læse mere om kørselsfradraget og se satser for at køre over bro på Skattestyrelsens hjemmeside her.

Har du fået kørselsfradrag før, kan det være, at Skattestyrelsen har noteret et fradrag i forvejen, men du gør klogt i at tjekke, om antallet af arbejdsdage passer med din virkelighed. Samtidig skal du selvfølgelig sørge for at rette oplysningerne, hvis du er flyttet eller har skiftet arbejdsplads i løbet af året.

Hvad er et privatlån egentlig? Og hvad får du med et privatlån hos Santander?
Læs mere om vores privatlån.

Rejsefradrag

Bliver du sendt ud at rejse i forbindelse med dit arbejde, kan du få rejsefradrag, hvis arbejdet ikke dækker dine rejseudgifter, eller benytter sig af at udbetale skattefri godtgørelse. Hvis du er almindelig lønmodtager, er der nogle standardsatser, du kan vælge at holde dig til, eller du kan få godtgjort dine udgifter på baggrund af dine dokumenterede udgifter.

Standardsatserne finder du på Skattestyrelsens hjemmeside lige her.

Skal du lave en børneopsparing til dit barn?
Vi guider til oprettelse af børneopsparing og ser på fordelene.

Velgørenhedsfradrag

Yder du bidrag, giver donationer eller gaver til velgørende formål, organisationer, foreninger, fonde, religiøse samfund eller lignende, kan du få fradrag af beløbet.

Hvis du har givet foreningen dit CPR-nummer, får du som udgangspunkt automatisk fradraget, fordi organisationen registrerer det for dig, men husk at tjekke det på din årsopgørelse.

Betaler du kontingent som medlem af en forening, får du ikke fradrag for kontingentet, hvorimod en fast donation til samme forening berettiger et fradrag.

Det er også et krav, at foreningen skal være godkendt af Skattestyrelsen, og du kan se en liste over de godkendte almenvelgørende foreninger her.